Beeldend kunstenaar Jesse Bosscher heeft de in de plas gedumpte (landbouw)fabriek heropgebouwd, als een reconstructie van een deconstructie. De gedaantewisseling van het bedrijfsverzamelgebouw C.A.V. Gorssel werkte hij uit, geïnspireerd door de waterstand die maakt dat de puinbrokken onthuld worden bij laag water en verborgen bij hoog water. Ook de plas zelf verandert van vorm bij regen of droogte. Deze maquette-sculptuur is van metaal vervaardigd en vertaalde zich gaandeweg ook naar een aanvullend (grafisch) 2D werk.
Archiefbeelden van het functionele gebouw (van een architectenbureau, met een bouwkraan etc) en andere industriële architectuurfotografie van bijvoorbeeld de Bechers vormen voor Bosscher een startpunt. Zijn werk is een vrije en verbeeldingsrijke reconstructie van de brokstukken geworden, waarna als het ware een bijzonder gebouw uit het Zandgat verrijst. Zijn installatie kan verschillende gezichten van de plas tonen, van onheilspellend tot vredig.
De uitwerking was nauw verbonden met weersomstandigheden en zo indirect met Klimaatverandering waarbij harde regen en lange droogte een landschap of samenleving onvoorspelbaar maken. Bosscher schept orde in de chaos middels zijn fascinatie voor zware metalen, stenen en betonnen constructies, en het strakke lijnenspel van onder meer oude architectuur van industrie en mijnen.
In 2019 vervaardigde Bosscher het waarnemingsinstrument Terrain Vague voor de openbare ruimte in Deventer. Neem contact op met Bosscher via LinkedIn.